ReSePi : BiSkuT aLMoNd CLuSTeR

Bookmark and Share
Dah berminggu aku cuti apdet rupanya.. mood malas plus sibuk sgt2 lately.. tp dlm sibuk2 tu aku sempat masak mcm2.. hehehe..

Ni aku apdet dulu antara resepi yg aku buat beberapa hari lepas.. aku gigih masak tu ini sbb umah aku ni sentiasa ada tetamu yg dtg mkn.. hehehe..

Resepi ni aku dah pernah share dlm blog ni.. ni aku sharekan lagi tp versi yg berbeza dan paling simple sbb tak cukup bhn2.. kikiki..


Kali ni aku buat menggunakan almond yg mcm kat atas ni.. make sure di sangai dulu/dibakar dlm oven dulu tau.. yg takde oven leh sangai atas kuali non stick tanpa minyak..

Resepi Almond Cluster

Bahan2 :

~ coklat masakan secukupnya (bergantung pada kuantiti almond)
~ 2 sudu besar nutella (takde pun takpe)
~ almond

Cara2 :

~ Cairkan coklat secara double boiler.. tambahkan nutella.. dah sebati sila alihkan..

~ tuang aje badam yg dah di sangai td ke dalam coklat masakan tersebut..

Utk lebih sedap, gunakan dark coklat dan milk coklat.. boleh di dapati kat kedai bakery.. Tp kalau takde korang guna jelah coklat masakan bar yg ada kat pasaraya tu je..


Ni hasilnya lepas di satukan..


Boleh di tuang dlm paper cup kalau nak nmpk kemas..


Guna paper cup yg kaler hitam/gelap2 sikit baru lah biskut tu nampak exclusive.. Boleh jugak kalau tak nak guna paper cup.. just sudukan letak atas dulang..




Pastu sejukkan dlm peti ais jap kasi coklat tu cepat sejuk.. takyah lama2, dlm seminit dua je dah keras dah coklat tu.. hehehhe..


Siap sedia utk di simpan dlm balang atau pun dlm perut.. muehehhehe..

Nak lg cantek, korang hias dgn coklat putih.. korang double boiler kan coklat putih tu, masukkan dlm piping bag, gunting hujung piping bag tu sikittt je, pastu lorekkan2 atas biskut td.. siappp..

Aku tak buat sbb takde coklat putih.. sedihhh.. terus kurang lawa biskut aku.. tp cayalah, biskut ni memanggg sedap..

{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }

Poskan Komentar